Päivä Pohjoinen Teollisuus messujen jälkeen...


Hyvää Uutta Vuotta!

Haluan aloittaa päätoimisen yrittäjäurani tarkastelemalla lähemmin digitaalisia kaksosia. Olen nimittäin huomannut, että tämä termi voidaan ymmärtää hyvin monella tavalla, koska digitaalinen kaksonen voidaan toteuttaa monin eri tavoin. Itse toteutan kevyitä digitaalisia kaksosia ja olen iloisesti yllättynyt siitä, että ne ovat herättäneet suurta mielenkiintoa teollisuudessa, kun niiden käyttötarkoitus, edullisuus  ja toteuttamisen helppous ymmärretään oikein.

Kevyet digitaaliset kaksoset tarjoavat käyttäjille mahdollisuuden tutkia ja navigoida virtuaalisesti fyysisiä ympäristöjä, kuten kiinteistöjä, tiloja tai koneita. Näihin kohteisiin voidaan lisätä erilaisia sisältöjä käyttämällä “tageja”, jotka ovat linkkejä usein jo olemassa oleviin teksteihin, dokumentteihin, ohjeisiin, piirustuksiin, kaavioihin, verkkosivuihin, videoihin jne. Näiden kevyiden mallien luominen vaatii paljon vähemmän resursseja ja aikaa verrattuna raskaampiin teollisuuden käyttämiin digitaalisiin kaksosiin, koska usein tageihin kytkettyjä sisältöjä on jo valmiina, mutta niitä ei ole aiemmin voitu kytkeä visuaalisesti oikeaan kohteeseen!

Toisaalta teollisuuden käyttämät raskaat digitaaliset kaksoset ovat syvällisempiä ja monipuolisempia. Ne eivät pelkästään visualisoi tiloja, vaan voivat myös integroida monimutkaisempia tietoja reaaliaikaisista prosesseista, kuten tuotannosta, teollisuuslaitosten toiminnasta ja järjestelmien suorituskyvystä. Näitä kaksosia käytetään usein ennustamaan, optimoimaan ja simuloimaan erilaisia skenaarioita, mikä auttaa parantamaan prosessien tehokkuutta ja tuottavuutta.

Raskaiden teollisuuden kaksosten luominen voi olla haastavampaa ja vaatii usein syvempää integraatiota erilaisten tietolähteiden kanssa, kuten esimerkiksi IoT-laitteiden keräämää reaaliaikaista dataa, monimutkaisia simulointimalleja ja koneoppimisen avulla tuotettuja ennusteita. Tämä tekee niistä erittäin hyödyllisiä teollisuuden prosessien optimoinnissa ja suunnittelussa.

On siis selvää, että erilaisilla digitaalisilla kaksosilla on omat käyttötarkoituksensa, eivätkä ne missään tapauksessa sulje toisiaan pois. Tämä on tärkeää ymmärtää.

Haluan korostaa, että erityisesti teollisuuden ja korjaamoiden tarpeisiin kevyet digitaaliset kaksoset tarjoavat tiettyjä etuja verrattuna raskaampiin vaihtoehtoihin ja ne soveltuvat päivittäiseen toimintaan niin omassa organisaatiossa, kuin yhteistyökumppaneillakin:

  • Nopea ja Helppo Luominen: Kevyet kaksoset luodaan nopeasti ja vaivattomasti. Ne eivät vaadi monimutkaista laitteistoa tai pitkiä käyttöönottoprosesseja, mikä säästää aikaa ja resursseja teollisuus- ja korjaamoympäristöissä.
  • Selkeä Jaettavuus: Kevyet kaksoset ovat helposti jaettavissa eri tiimeille tai sidosryhmille. Niiden jakelu ei vaadi erikoisalustoja, mikä tekee tiedon jakamisesta ja yhteistyöstä sujuvaa ja välitöntä.
  • Käyttäjäystävällisyys ja Tehokkuus: Navigointi ja tiedon löytäminen kevyistä kaksosista ovat helppoja ja intuitiivisia. Ne voivat sisältää ohjeita, opasteita ja visuaalista materiaalia, mikä parantaa tehokkuutta ja vähentää virheitä teollisuuden ja korjaamoiden toiminnoissa.
  • Kustannustehokkuus: Kevyet kaksoset ovat kustannustehokkaita sekä luoda että ylläpitää. Ne tarjoavat vaihtoehdon raskaammille ja kalliimmille kaksosille, mikä voi olla erityisen tärkeää teollisuus- ja korjaamoympäristöissä, joissa budjettien tarkastelu on olennaista.
  • Monipuoliset Käyttötarkoitukset: Kevyet digitaaliset kaksoset soveltuvat moniin tarkoituksiin, kuten laite- ja tila-analyyseihin, ennakoivaan kunnossapitoon, koulutukseen ja dokumentointiin.

Olen perehtynyt kevyisiin digitaalisiin kaksosiin syvällisesti ja olen toteuttanut niitä useille asiakkaille. Pienimmät mallit ovat olleet ajoneuvoja ja suurimmat monikerroksisia teollisuuslaitoksia.

Esimerkkejä löytyy sivuiltani: https://akconsulting.fi/index.php/3d-mallit/ 

Kerron mielelläni lisää tästä aiheesta, sekä muistakin palveluistani. Varaa ilmainen esittely tästä linkistä: https://calendar.app.google/4ryLsyTV1zUc9rmQ7

No responses yet

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Translate page »